Oplichting

MARKTPLAATSOPLICHTING:

Een veel voorkomende manier van cybercrime is de volgende. U ziet op Marktplaats een aantrekkelijke aanbieding en neemt contact op met de verkoper. De verkoper vraagt u om via Tikkie 1 cent over te maken om te laten zien dat u te vertrouwen bent. Hiervoor stuurt de verkoper een link die u doorstuurt naar de Tikkie app. Wat u niet weet en ziet is dat deze link u NIET doorstuurt naar Tikkie maar naar een door criminelen gebouwde website.

U gaat op deze site naar uw bank logt in met uw wachtwoord, maakt 1 cent over en bevestigd weer met uw inloggegevens. De crimineel heeft alles kunnen meekijken, beschikt nu over uw inloggegevens en zal zo veel mogelijk geld van uw rekening halen.

OPLICHTINGPOGING VIA EEN BRIEF ZOGENAAMD VAN UW BANK:

Er zijn brieven gestuurd aan inwoners van Laren waarin werd aangegeven dat de bankpas ingetrokken wordt. De ingetrokken bankpas moet door midden geknipt worden en samen met de pincode worden gestuurd naar een adres in Utrecht.

UW BANK ZOU HIER NOOIT OM VRAGEN.

BABBELTRUC:

In de afgelopen periode zijn er ook weer diefstallen gepleegd in onze regio door dames die zich voordoen als thuishulp. Slachtoffers zijn oudere mensen die de “thuishulp” de woning binnenlaten. Na wat smoesjes en afleiding vertrekken de dames en wordt later ontdekt dar er spullen, vaak geld en sieraden, zijn gestolen.